Mindent a B-Vitaminokról

A B-vitaminok segítséget nyújtanak az alapvető anyagcsere folyamatokban. Vízoldékonyságuknak köszönhetően a vizelettel együtt távoznak ezért gyakori pótlást igényelnek.
Az alaposan megrágott és a nyál emésztőenzimeivel összekeveredett ételből sokkal hatékonyabban tudnak felszívódni. Nem lehet kiemelni egy B-vitamin típust a sok közül, mivel ezek együttes ereje éri el a kellő hatást. Ebből következően csak egy B-vitamin típusra koncentrálni értelmetlenség, és nincs sok értelme csak azzal kikúrálni magunkat. Ha nincs jelen az összes B-vitamin, akkor akkor nem tudják hatékonyan kifejteni hatásukat, ezért hívjuk B-vitamin komplexnek őket. Az idegeken kívül a haj, a szem, a száj, a máj, az emésztőszervek, és nem utolsósorban az izmok látják hasznát.

Az emberek általános B-vitamin hiánya a szervezeteben elsődlegesen abban keresendő, hogy a B-vitaminok kedvenc előfordulási helye a gabonacsírák, a maghéjak, a melaz és a rízs. A finomítási eljárás során a B-vitaminokat eltávolítjuk ezekből az értékes forrásokból, így lesz például az értékes gabonafélékből fehér liszt, amely meglehetősen tápanyagszegény.
A következmény: egy halom hiányjelenség, a székrekedéstől a korai őszülésig, a kopaszodáson keresztül a veszélyesen magas koleszterinszintig.

B1 vitamin:

Más néven Tiamin.

Hiányában felléphet kínzó fáradtság, feledékenység-memóriazavar-dekoncentráltság, étvágytalanság, ingerlékenység, majd kedvetlenség, alvászavar. A legfontosabb figyelmeztető jelek pedig a szurkáló és bizsergő érzés az alsó végtagban, heves szívdobogás, illetve zavart állapotok.

Általában minden teljes kiőrlésű gabona és barna rizs bőséges tiamin forrás.

Rendkívül gyorsan felszívódik, a vér azonnal továbbítja a májhoz, ahol a mangán nyomelemmel és proteinekkel együtt enzimeket képez. Ezek alakítják glükózzá a táplálék szénhidrátjait, amiket az agy és idegsejtek fogadnak be, így a zsírmolekulákat sem engedik be a sejtek belsejébe.

Ha idegsejtjeinknek nem biztosítjuk a folyamatos és kielégítő glükóz ellátást, az végzetes hatású lehet, mivel a glükózfelhasználás a megnagyobbódott idegsejtekben akár 60 százalékra is csökkenhet. Az idegsejtek védőrétegét myelin rétegnek hívják. Ha ez a réteg kitágul, elveszíti természetes sűrűségét és viszkozitását amelyre a benne lvő koleszterinmolekuláknak és fehérje anyagoknak feltétlenül szükségük van.
 

B2 vitamin:

Riboflavin. Az egészségtelen táplálkozás következtében a magyar emberek kétharmada szenved B2-vitamin hiányban. Az idősebb korosztály jobban ki van téve a riboflavin hiányában fellépő tüneteknek.

Két enzim van melynek a riboflavin szerves részét alkotja, amelynek fő feladata hogy a szénhidrátokból és zsírokból elindítsa az energiatermelést.

A B2-vitamint, más szóval a riboflavint főként a tej és a tejtermékek, a hús, a hal, a korpás ételek, és a sötétzöld leveles főzelékfélék, illetve  a fejes saláta tartalmazza. Leggazdagabb tápforrásai pedig  a máj, a vese, a nyelv és a tojás. Ezek legjobb kiegészítője lehet a sörélesztő. Szójatermékek, például a tofu fogyasztásával is kielégíthető a B2-vitamin hiánya a szervezetben.

A B2-vitamin sárgás kristályszerű anyag. Jól tűri a hőt és a savakat, viszont kifejezetten fényérzékeny. Ételeink pasztörizálása (hőkezeléses tartósítása) és kondenzálása során sok B2-vitamin vész kárba. Ennek oka, hogy a fény és az ibolyántúli sugarak hatására szabad gyökök képződnek, melyek kémiai kötései révén felemésztik a riboflavin molekulákat. 

Hiányában felléphet:

Vizelési panaszok, depresszió, szédülés, zsíros bőr, bőrpikkelyek az orrnál, szájnál, homlokon és a füleknél, kitágult pupillák, ajakrepedés, valamint nők esetében intim környéki viszketés.

A B2-vitamin a következőkben nyújt segítséget:

- bőr, haj, körmök növekedésében
- súlygyarapodásban
- az erőnlét javításában
- fehérjefelhasználásban
- a zsír anyagcseréjében

A B3-vitamin:

Vagyis a Niacin.

A niacin két természetes formát foglal magában: a nikotinamidot, és a nikotinsavat.

Kicsi és mozgékony, vízben oldódó fehér anyag. Szerkezete savas, illetve lúgos PH tartományokban is stabil. Az emberi szervezetben fontos szerepet tölt be és könnyen felszívódó vitamin.

Kifejezetten gyorsan képes a betegségeket gyógyítani, hatékonysága egyedül a C-vitaminnal hasonlítható össze.

A niacin-B3-vitamin hiányában fellépő tünetek között megtalálhatjuk az étvágytalanságot, ideggyengeséget, szájdaganatokat, émelygést, hasmenést, fejfájást, szétszórtságot, rossz szájszagot, izomgyengeséget, érzékennyé vált foghúst, bőrelváltozásokat, illetve bőrbetegségeket.

Élelmiszereink közül a hal, a máj, és a szárnyas félék tartalmazzák, kis mennyiségben pedig a tejből és főzelékfélékből juthatunk hozzá.

Különösen gazdagon találhatjuk meg a sörélesztőben, földimogyoróban, májban és tonhalban, az aszalt őszibarackban, szívben, lazacban, teljes kiőrlésű gabonákban, és a mandulában.

Niacin veszteséget okozhat a cukros ételek túlzott fogyasztása. A B3-vitamint, másnéven niacint nem tudja tárolni a szervezet, így annak utánpótlásáról folyamatosan gondoskodni kell, mivel  a vizelettel együtt távozik a testből.

Kifejezetten jól használ a gyomorsav termelésnek, a gyomor-és bél működésnek, jó hatással van a kötőszövetekre.

B5 vitamin

A B5-vitamin, vagyis pantoténsav hiány olyan emberéknél jelentkezik elsősorban, akik az egészséges, friss ételek helyett inkább a tartósítószeres, illetve túlzott adalékanyagban gazdag ételekre szorulnak. Konzerves ételeket, műanyagdobozokban hosszan tartósított főzelékeket, készételeket, fényezett rizst, süteményeket fogyasztanak. Ezekből az ételekből a létfontosságú tápanyagok nagy része hiányzik.

A B5-vitamin nevének eredete a görög "pantosz" szóból ered, ami azt jelenti "mindenfelől", ugyanis mindenhol megtalálhatjuk.

A Pantoténsav híres gyulladásgátló hatásáról. Ezt a anyagcsere folyamatot a mellékvese három kéregében fejt ki. Itt vesz részt a kortikoszteroidok (például kortizol) előállításában. Ezek hozzásegítenek bennünket a stressz leküzdéséhez, illetve akadályt állítanak a gyulladásos folyamatoknak. Minden más anyagnál gyorsabban és erélyesebben indítja meg a zsír leépítését a hájból, emiatt a karcsúság, szépség és a jó közérzet vitaminjának is hívják. A vitamin hiánya viszont elhízáshoz is vezethet.

A vitalitás és erő megtartásában segít neki még a Koenzim A, minden vitalitás őseleme, mivel ez központi alkotóeleme a pantoténsavnak. Hiányának következményei kifejezetten súlyosak lehetnek. Aki egész életét stresszben éli, az kénytelen a pantotén tartalékokat a mellékvese rétegekből felélni, így elveszítheti testi-lelki vitalitását.

B5-vitaminban gazdag ételek többek között a máj, búzacsíra, pisztráng, teljes kiőrlésű gabona, vadhús, színhús, valódi tej.

Az egészséges étrenddel és magas tápértékű élelemmel biztosíthatjuk a B5-vitamint, így a pantoténsavat a szervezetünkben.

B6-vitamin:

Avagy a piridoxin- a természet csodája.

A piridoxinhiány számtalan panasz és megbetegedés alapjául szolgálhat.

Egész testünkben megtalálható  a piridoxin. Fontosabb feladatait az aminosavak anyagcseréjében végzi. Ha ez az anyagcsere hiányos, az megbetegedéshez vezet. Transzaminázoknak hívjuk azokat az enzimeket, amelyeket a piridoxin hoz létre a májban. Ezek az enzimek végzik az aminosavak továbbhasznosítását. A fehérje szükség szerinti anyagcsere-felhasználását az enzimek végzik.

Napjaink népbetegsége a stressz, ami még egy sor betegség kialakulásához vezethet. Tartós stressz hatására a mellékveseréteg stresszhormonokat bocsát ki, amik felgyorsítják a fehérje-anyagcserét. Ilyenkor a szervezet felhasználja maradék B6-vitamin tartalékait.

A B6-vitamin élénkíti fel az aminosavakat, amik jó hatással vannak az idegekre, ettől lesz boldog hangulata az embernek. Azonban a B2-vitamin (riboflavin) nélkül a B6-vitamin hatásának a negyedét sem éri el.

A B6-vitamin természetes bevitelének módja azért nehéz, mert például a liszt előállításakor gyakorlatilag a teljes piridoxinmennyiséget eltávolítják. A piridoxint nem tárolja a máj, a vizelettel távozik 8 órán belül.

A piridoxin hiányának következtében gyengül az immunrendszerünk, mivel csökken a kórokozók elleni antitestek termelődése. Hiányának jelei lehetnek: fáradtság, kar-és lábzsibbadás,  keringési zavarok, koncentrálási nehézségek. A nőknek menopauza után kell különösen ügyelniük rá, hogy szervezetük bőségesen jusson B6-vitaminokhoz a gyors csontritkulás megelőzése érdekében. Rengeteg egyéb feladata mellett gondoskodik a nátrium és kálium egyensúlyáról a testnedvekben. Ez az idegrendszerünkre van hatással, mert a nátriumok irányítják az impulzusokat, többek között az izmok idegsejtjeiben.

Segít a vörösvérsejtek és festékanyaguk a hemoglobin termelődésében is.

B7-vitamin

Ahhoz hogy hajunk fényes és dús legyen, bőrünk pedig sima, selymes és szép, emésztőrendszerünket kell jobbá tennünk. A belekben bél mikróbák bonyolult, kusza, és érzékeny világában a sejtjeink által felhasznált biotin egy részét baktériumok tenyésztik, ezáltal saját magunk állítjuk elő a vitaminokat. Ez viszont csak akkor lehetséges, ha a belek 8 méter hosszú bélcsatornáját nem bolygatja meg az egészségtelen táplálkozás által keltett zavar. Erős pálinka vagy antibiotikum tabletta alaposan megzavarhatja ezt a rendet, és ekkor már a biotin termelés sem zavartalan. Az egészséges szervezetben a bélflóra védelmet nyújt a kórokozókkal szemben, miközben vitaminokat termel, mint például a biotint, vagy a K-vitamint, így a bél nyálkahártyát is táplálja energiával.

A bélflóra pusztulásához hozzájárulnak a csípős, illetve olajban sült, és konzerves ételek, cukros sütemények, zsíros húsok, és sokféle rágcsálnivaló. A kegyelemdöfést az alkohol, nikotin és túlzott gyógyszerfogyasztás adja meg a beleknek.

Ennek jelei lehetnek: hasmenés, szorulás, továbbá vérzések, rossz szájszag, hajhullás, bőrrendellenesség, és rendkívűl rossz szagú széklet. Ilyen tünetekkel rendelkező beleknél a biotin molekulák már alig tudnak eljutni a vérbe.

Szépségvitaminnak kéntartalma miatt nevezik, ezért van jó hatással a bőr, a haj, és a körmök épségére. Aktívan irányítja a zsíranyagcseréjét is, a bőr zsírtartalmát is befolyásolja. Hiányában seborrhoea alakul li, vagyis a faggyúmirigyek kórosan fokozott működése.

Főként diófélék és magvak tartalmazzák.

B8-vitamin:

Kolin.A kolin segít serkenteni az agyműködést, csökkenti a koleszterinszintet. B8-vitamin hiányában a koleszterin a vérben keringene, mivel a sejtek nem tudnák felvenni. Sejtjeinknek pedig szükségük va rá, amikor a mielinréteget táplálják, vagyis az idegsejtek hártyáját.

A kolin vagyis B8-vitamin termel egy nagyon fontos idegrendszerre ható anyagot, melyre a túlzott erőkifejtés közben van szükségünk. Hiányában dekoncentráltság, illetve hangulat ingadozás következik be.

A kolin a bélrendszer útján  kerül a vérbe és a májba. Itt épül be a zsírfehérjébe, és a véredényen keresztül eljut minden sejthez és annak védőrétegéhez.

B8-vitamin hiány jelei elsősorban: fejfájás, fülzúgás, vérkeringési zavarok, ingerültség, alvászavar, székrekedés, szívpanaszok. Hasznos a zsírlebontásban, a helyes és zavartalan szívműködésben, az öregedés megelőzésében.

A természetben, májban, tojássárgájában, sörélesztőben és a búzacsírában találjuk meg.

B9-vitamin:

A folsav.

A folsav az egyik leggyakoribban előforduló vitaminhiány.

Fontos szerepe van az örömhormon termelődésében. Ez a bioanyag nagyon érzékeny vitamin. A fény, a meleg, még a szobahőmérsékleten való hosszas tárolás is elpusztítja.

Nélkülözhetetlen a vörös vérsejtek képzésénél, és szükség van rá a nukleinsavak felépítésében is. Folsav nélkül a szervezet nem tudja elpusztítani az élősködőket, és az élelem káros mérgeit, így a fehérjét sem tudja lebontani.

A folsavhiány jelei fáradtságban, csüggedtségben, szorongásban, alvászavarban, nyelvgyulladásban mutatkozhat meg.

Búzacsírában, májban, parajban, szójababban, endíviában, spárgában, lencsében, brokkoliban és karfiolban találjuk meg legnagyobb mennyiségben.

B12-vitamin:

Más néven kobalamin.
Létezését a 20. század elején fedezték fel a vészes vérszegénység gyógyítására tett kísérletek során. Életkortól és nemtől függetlenül mindenkinek szüksége van rá mert nélkülözhetetlen az élethez. Kulcsfontosságú szerepet játszik az agy és az immunrendszer működésében és testünk sejtjeinek anyagcseréjében.

A B-12 vitamin hiánya demenciához hasonló tüneteket okoz. Sápadtság, gyulladt nyelv, inkontinencia, potenciazavar, krónikus álmatlanság, koncentráció csökkenése, memóriazavar, szédülés, törékeny haj mind B-vitamin hiányára utaló tünetek.

Túladagolása nem lehetséges. A szervezet képes raktározni több évre előre. A természetben kizárólag állati eredetű ételekben található meg.

 

 

Tiszta Méhpempő 100 gramm
Tiszta Méhpempő 100 gramm
16.800 Ft
14.990 Ft
Nyers Vegyesvirág virágpor
Nyers Vegyesvirág virágpor
2.800 Ft
2.800 Ft
*Vállasszon kiszerelést
Vegyes Virágméz
Vegyes Virágméz
2.190 Ft
2.190 Ft
*Vállasszon kiszerelést
Méhkenyér
Méhkenyér
12.990 Ft
12.990 Ft
*Vállasszon kiszerelést
Méhpempő 200 gramm
Tiszta Méhpempő 200 gramm
33.600 Ft
23.990 Ft
Hársméz
Hársméz
2.690 Ft
2.690 Ft
*Vállasszon kiszerelést