Hogyan kerül a virágpor a kaptárba? A méhész hogyan gyűjti be? Mitől szárított és mitől nyers a virágpor? Háztartásunkba hogyan kerül?
A méhek a növényvilág fenntartása és a mezőgazdaság termelése szempontjából nagyon hasznos élőlények. Ahogyan szállnak virágról virágra beporozzák a növényeket. Már kora tavasszal megkezdik a beporzást és ezzel együtt megkezdik a virágpor begyűjtését is. Amikor a méh rászáll egy virágra testére rátapadnak a virágporok apró szemcséi, így amikor a kaptrába visszaszáll testén viszi magával azokat!
A méhek számára a virágpor fehérjeforrás, fontos táplálékuk, így elvenni tőlük csak olyan mértékben szabad, mely még nem veszélyezteti életben maradásukat!
Hogyan gyűjti be a méhész a virágport?
A méhkaptár bejáratához a méhész virágpor csapdát tesz, ez egyfajta szűkítő a bejáratnál, ahogy a méhecske áthalad rajta a begyűjtött virágpor egy része testéről lehullik.
Mitől nyers és mitől száraz?
A méhész által begyűjtött virágpor nyers, vizet is tartalmaz. Ezt a virágport általában szitán átszűrik, majd pedig ha nyers felhasználás a cél adagonként a fagyasztóba teszik. Webáruházunkban fagyasztóból kivéve küldjük a nyers virágport, a szállítás egy része alatt (mely átlagosan nem több 12 óránál) további hűtéséről gondoskodunk, valamint a doboz amiben küldjük izotherm bélést kap, így garantált a virágpor frissessége. A nyers virágport otthon is a fagyasztóban kell tartani, onnan kivéve azonnal lehet kanalazni, mejd fogyasztás után rögtön vissza kell tenni. Ha nem a fagyasztóba, hanem a hűtőbe tesszük akkor átlagosan 7 napig képes minőségének megőrzésére.
Szárított virágpor esetén a begyűjtött virágport a méhész kevesebb mint 1 cm vastagon "kiteregeti" és kb. 40 celsius fokos hőmérséklet mellett várja a víz távozását. Amikor ez megtörténik az immár szárított virágpor szintén zacskókba kerül, itt viszont nem fontos a hűtőben tárolás, elég a sötét, fénytől védett hely a minőség megőrzéséhez.