Nyers vagy szárított virágpor?

Hogyan kerül a virágpor a kaptárba? A méhész hogyan gyűjti be?  Mitől szárított és mitől nyers a virágpor? Háztartásunkba hogyan kerül?

 A méhek a növényvilág fenntartása  és a mezőgazdaság termelése szempontjából nagyon hasznos élőlények. Ahogyan szállnak virágról virágra  beporozzák a növényeket. Már kora tavasszal megkezdik a beporzást és ezzel együtt megkezdik a virágpor begyűjtését is. Amikor a méh rászáll egy virágra testére rátapadnak a virágporok apró szemcséi, így amikor a kaptrába visszaszáll testén viszi magával azokat! 

A méhek számára a virágpor fehérjeforrás, fontos táplálékuk, így elvenni tőlük csak olyan mértékben szabad, mely még nem veszélyezteti életben maradásukat!

Hogyan gyűjti be a méhész a virágport?

A méhkaptár bejáratához a méhész virágpor csapdát tesz, ez egyfajta szűkítő a bejáratnál, ahogy a méhecske áthalad rajta a begyűjtött virágpor egy része testéről lehullik.

 

Mitől nyers és mitől száraz?

A méhész által begyűjtött virágpor nyers, vizet is tartalmaz. Ezt a virágport általában szitán átszűrik, majd pedig ha nyers felhasználás a cél adagonként a fagyasztóba teszik. Webáruházunkban fagyasztóból kivéve küldjük a nyers virágport, a szállítás egy része alatt (mely átlagosan nem több 12 óránál) további hűtéséről gondoskodunk, valamint a doboz amiben küldjük izotherm bélést kap, így garantált a virágpor frissessége. A nyers virágport otthon is a fagyasztóban kell tartani, onnan kivéve azonnal lehet kanalazni, mejd fogyasztás után rögtön vissza kell tenni. Ha nem a fagyasztóba, hanem a hűtőbe tesszük akkor átlagosan 7 napig képes minőségének megőrzésére.

Szárított virágpor esetén a begyűjtött virágport a méhész kevesebb mint 1 cm vastagon "kiteregeti" és  kb. 40 celsius fokos hőmérséklet mellett várja a víz távozását. Amikor ez megtörténik az immár szárított virágpor szintén zacskókba kerül, itt viszont nem fontos a hűtőben tárolás, elég a sötét, fénytől védett hely a minőség megőrzéséhez.

 

 

 

 

 

Nyers Vegyesvirág virágpor
Nyers Vegyesvirág virágpor
2.800 Ft
2.800 Ft
*Vállasszon kiszerelést
Hársméz
Hársméz
2.690 Ft
2.690 Ft
*Vállasszon kiszerelést
Tiszta Méhpempő 100 gramm
Tiszta Méhpempő 100 gramm
16.800 Ft
14.990 Ft
Vegyes Virágméz
Vegyes Virágméz
2.190 Ft
2.190 Ft
*Vállasszon kiszerelést
Méhkenyér
Méhkenyér
12.990 Ft
12.990 Ft
*Vállasszon kiszerelést
Méhpempő 200 gramm
Tiszta Méhpempő 200 gramm
33.600 Ft
23.990 Ft