Baktérium vs vírus

Mind a vírus, mind pedig a baktérium lehet kórokozó, de felépítésükben és életmódjukban, így az ellenük való védekezésben is teljesen eltérnek egymástól.

 

baktéiumok DNS-el rendelkező sejtes felépítésű élőnyek, testük nagy részét a citoplazma teszi ki, melyben biokémiai folyamatok zajlanak. A baktérium a környezetéből táplálkozik, ha elég nagyra hízott osztodni kezd.

vírus a baktériumhoz viszonyítva jóval kissebb, DNS-el vagy RNS-el, tehát örökítő anyaggal rendelkezik, de nem rendelkezik citoplazmával, így nem zajlik benne semmilyen biokémiai folyamat, nincs élettevékenysége, tulajdonképpen van, létezik,de nem csinál semmit, egészen addig, amíg egy fogékony gazdasejttel nem találkozik.

vírus úgy szaporodik, hogy a gazdasejtnek átadja örökítő anyagát. A sejt a vírus örökítő anyagában található információ alapján, de a saját biokémiai folyamatait használva sokszorozza a vírust. Tehát a vírus nem szaporodik önmagától, gazdasejt nélkül - szigorú értelemben véve - életképtelen.

Míg a baktérium él, táplálkozik, szaporodik, addig a vírus olyan, mint egy becsomagolt kód, a sokszorosítását a gazdasejt végzi, tehát  a vírusok csakis élősködés útján képesek fennmaradni.

Számos olyan baktériumtörzs van, mely együtt él velünk és nem okoz nekünk gondot, míg a vírusokkal, ha bekerülnek szervezetünkbe csak a probléma van.

Baktérium okozta megbetegedések esetén segít az antibiotikum, mely szétbombázza a baktérium saját biokémiai folyamatait, így pusztítja el őt a szervezetünkből.

Az antibiotikum a vírusra nem hatásos.

vírus az élettevékenységét a gazdasejten keresztül végzi, mely sejt egyébként normálisan működik az emberi szervezetben, így őt célzottan meggátolni működésékben elég nehéz. Vannak ugyanakkor olyan vírusellenes szerek melyek a gazdasejt és a korokozók kölcsönhatásának olyan elemeit iktatják ki, amelyek a sejt normál működése során nem is volnának. Minden fajta virusra más szerek hatnak és ha vannak is ilyen ellenszerek, azok sem olyan hatásosak,mint az antibiotikum a baktériumra.

Ezek alapján vírus ellen hasznos az immunrendszer erősítése, a sejtek felkészítése a rossz örökítőanyag felismerésére és kikerülésére/blokkolására. Nem véletlen, hogy a statisztikákat megnézve egy-egy vírus okozta járvány az idősekre vagy a nagyon fiatalokra jelent nagyobb veszélyt, mert az ő immunrendszerük gyengébb, nem tud megfelelően védekezni.

 

És mit tehetünk egészségünk megőrzése érdekében?

A magunk részéről ajánljuk a méhpempőt, mely 100%-ban tiszta és természetes immunerősítő, vitamin- és ásványianyag forrás, mesterséges adalékanyagot nem tartalmaz, ipari eljárást nem látott. Méhpempőinket az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet 19857 és 19855 számokon jegyzi.

És mit tehetünk még a jelen helyzetben? Mossunk gyakran kezet, használjunk kézfertőtlenítőt, ha nem muszáj ne menjünk közösségbe, ne tartózkodjunk zárt térben idegenekkel, mellőzzük a kézfogást, pusziadást.

Hársméz
Hársméz
2.690 Ft
2.690 Ft
*Vállasszon kiszerelést
Méhkenyér
Méhkenyér
12.990 Ft
12.990 Ft
*Vállasszon kiszerelést
Vegyes Virágméz
Vegyes Virágméz
2.190 Ft
2.190 Ft
*Vállasszon kiszerelést
Tiszta Méhpempő 100 gramm
Tiszta Méhpempő 100 gramm
16.800 Ft
14.990 Ft
Nyers Vegyesvirág virágpor
Nyers Vegyesvirág virágpor
2.800 Ft
2.800 Ft
*Vállasszon kiszerelést
Méhpempő 200 gramm
Tiszta Méhpempő 200 gramm
33.600 Ft
23.990 Ft