A tiszta méhpempő különleges összetevői I. Az acetilkolin

Sokunk számára ismerős, hogy elfelejtünk valamit megvenni a boltban, pedig tudtuk, hogy hiányzik otthonról, vagy keressük a kulcsokat, a televízió távirányítóját, mert egyszerűen nem emlékszünk rá, hogy nem sokkal korábban hová is tettük. Ha gondunk van megjegyezni egyszerű dolgokat árulkodó jelek arra, hogy szervezetünk kolin hiányban szenved...

Az acetilkolin az ecetsav és a kolin vegyülete, az elsőként felfedezett neurotranszmitter molekula. Mind a perifériás mind a központi idegrendszerben ingerületátvivő anyagként működik. Elsőként 1914-ben Henry Hallett Dale azonosította a szívre gyakorolt hatását. Majd Otto Loewi állapította meg róla, hogy neurotranszmitter, 1936-ban mindketten Nobel-díjat kaptak munkájukért.

A kolin tulajdonképpen a B-vitamin család egyik tagja, csak azért nem sorolják a B-vitaminok közé, mert nemcsak külső forrásból tud szervezetünk hozzájutni.

A kollin esszenciális aminosav az emberi szervezet kis mennyiségben képes előállítani, de jelentős fizikai, vagy szellemi terhelés alatt a szervezetnek 2x annyi kollinra van szüksége, mint amennyit előállítani képes.

Az acetilkolin ingerületátvivő vegyület, amely a memóriát és az izommozgást koordináló idegek működésének szabályozásában játszik fontos szerepet.

 

Hogyan lesz az acetilkolin?

  • A kolin át tud hatolni a vér-agy gáton, Közvetlenül bejut az agysejtekbe, ahol egy az emlékezést elősegítő vegyület az acetilkolin képződik belőle.
  • az ember mája képes kolint előállítani, a metionin és a szerin aminosavakból, folsav és B12 vitamin segítségével, amelyek a tiszta méhpempőben szintén megtalálhatóak.
  • Koncentrált erőfeszítés közben a kolin tartalék átalakul acetilkolinná, amely az agyon keresztül átengedi az ötleteket és gondolatokat. A hatása azonban gyakran igen rövid. Ha nincs a szervezetben elég kolin akkor csak rövid ideig tudunk koncentrálni, vagy nem vagyunk képesek tartósan örülni valaminek.

 

A kolin/acetilkolin az alábbi fontos biológiai folyamatokban vesz részt:

  • közreműködik a sejtek közti információ átadásában,
  • közreműködik a sejteken belüli kommunikációban,
  • sejtek energiaellátása,
  • a sejtstruktúrák és sejtfunkciók megőrzése,
  • megőrzi a sejthártya épségét,
  • elősegíti a zsírok és a koleszterin felhasználását a szervezetben,
  • Emulgeálja a koleszterint, amely így nem rakódik le az érfalakra vagy az epekövekben.

 

Kolint a sportteljesítmény fokozására!

A kolint nagyon sok esetben adják versenysportolóknak teljesítményük növelése érdekében. Úszás és futás sportágakban kolinnal végzett kísérletek jelentős sportteljesítményi javulást hoztak. Például a futók 32 km-es távon átlagosan 5 perccel futottak jobb eredményt a megszokotthoz képest.

 

Acetilkolin és a várandósság

A megfelelő kolin-ellátottság a terhesség során létfontosságú az utód agyának kifejlődésében. Segít megőrizni a sejthártya épségét, részt vesz a sejtstruktúrák és sejtfunkciók megőrzésében is.

 

Mi történik ha kevés a szervezetben a kolin/acetilkolin?

  • Az agyi impulzusok lassabban érnek célba,
  • hosszabb lesz a reakció idő,
  • nő a fáradságérzet,
  • veszélyesen felhalmozódik a zsír a májban, zsírmáj keletkezik, mert a zsírmolekulák nem dolgozódnak fel és nem szállítódnak el,
  • tömegesen elhalnak az úgynevezett kolinerg neuronok (Alzheimer-kór fő okozója),
  • feledékenység és gyönge koncentrációs képesség lép fel,
  • ingerültebbek leszünk,
  • felléphet alvászavar,
  • gyakori fejfájás vagy fűlzúgás,
  • szív- és vérkeringési panaszok.
  • a sejtkultúrában apoptosishoz (a sejthalál egy formája) vagy programozott sejthalálhoz vezet.

 

1977-ben a Pekingi Orvostudományi Egyetem tudósai tiszta méhpempőt adtak neuraszténiában (idegrendszer kimerültségében) szenvedő férfi és női betegeknek vegyesen. Arról számoltak be, hogy minden beteg esetében vagy nagyon hatékony (86%) vagy hatékony (14%) javulás keletkezett. Az álmatlanság megszűnt, az alvás minősége nőtt, a fejfájás és a szédülés enyhült. Azt is megfigyelték, hogy javultak a fizikai és szellemi képességek, az étvágy és a munka hatékonysága.

 

Kolin fogyasztása

Mivel táplálkozásunk során általában nem viszünk be annyi vitamint, melyre a szervezetünknek szüksége van, ezért érdemes a hiányt időben pótolni. Nem szabad megvárni, hogy enyhe vagy súlyos vitaminhiányos állapot lépjen fel.

A kolint célszerű mindig a többi "B" vitaminnal együtt szedni. Kolinpótlás szempontjából azért hatásos a tiszta méhpempő fogyasztása, mert komplex módon tartalmazza az összes olyan vitamint és aminosavat, amely nélkülözhetetlen a szervezet hiánytalan működéséhez és az acetilkolin előállításához.

Alkohol fogyasztás esetén több kolinra van szüksége a májnak a többletmunkához.

 

Kolin/acetilkolin jótékony hatásai:

  • Az acetilkolin molekulák leginkább, a vegetatív idegrendszernek abban a részében tendálódnak, amely megnyugtat és feszültséget old, lassítja a szív- és pajzsmirigy tevékenységet. Ezen tulajdonságai miatt nevezik a tudósok az egyik leghatásosabb természetes nyugtatószernek,
  • segíti a kognitív funkciókat, javíthatja a memóriát. segít leküzdeni az időskori emlékezetvesztést,
  • megakadályozza a zsírok lerakódását a májban és az epehólyagban, ezzel védi a májat,
  • segíti a májat a toxikus anyagok és a gyógyszerek méregtelenítésében,
  • csökkenti a koleszterinszintet,
  • fokozza a zsírok felhasználását a szervezetben, ezért diéta mellet alkalmas zsírégetésre,
  • serkenti a gyomor- és béltevékenységet,
  • gyomorégés ellen hatásos lehet pantoténsavval (B-5 vitamin) és tiaminnal (B-1 vitamin) együtt, melyek a tiszta méhpempőben mind megtalálhatók.
  • Kolinnal nagyban csökkenthető az epekövek kialakulásának valószínűsége.

 

És mire van szüksége még agyunknak a jó teljesítményhez/ a kolinnak a megfelelő hatások kiváltásához?

  1. Inozitolra, más nevén B-9 vitaminra, mely szintén megtalálható a tiszta méhpempőben. Némely kutatók olyan hatást tulajdonítanak a B-9 vitaminnak, mint egy nyugtatószernek. Szerintük a B-9 vitamin kiváló altatószer, megszabadít a szorongástól és a feszültségtől, sőt a magas vérnyomást is csökkenti.

    A szervezetünk jó működéséhez nélkülözhetetlen a megfelelő alvás, az ellazulás, a megnyugvás és nem árt a pozitív gondolkodás. Ezekhez a szervezetünkben segítséget nyújt a B-9 vitamin.

    Inozitol nélkül működésképtelen volna az agy, a máj, a vese, a pajzsmirigy, a tobozmirigy, a köztiagy és a vér lemezkék. A szervezet nem tud eleget termelni, ezért fontos, hogy méhpempővel támogassuk szerveztünk megfelelő vitaminszintjét.

  2. Pantoténsavra, más nevén B-5 vitaminra, melyet a tiszta méhpempő szintén tartalmaz. Az acetilkolin képződéséhez fontos a pantoténsav. Az emberi szervezet minden sejtjének szüksége van B-5 vitaminra. A pantoténsav támogatja a felhasználható zsírok elégetését, a mellékveséket, az immun-és az idegrendszert.

 

 

 

 

 

Források:

M.C. Talbott, L.T. Miller, and N.I. Kerkvliet, ?Pyridoxine Supplementation: Effect on Lymphocyte Responses in Elderly Persons,? American Journal of Clinical Nutrition 46 (4) (October 1987): 659?664

http://www.memorylossonline.com/glossary/acetylcholine.html

 

Méhkenyér
Méhkenyér
12.990 Ft
12.990 Ft
*Vállasszon kiszerelést
Hársméz
Hársméz
2.690 Ft
2.690 Ft
*Vállasszon kiszerelést
Vegyes Virágméz
Vegyes Virágméz
2.190 Ft
2.190 Ft
*Vállasszon kiszerelést
Méhpempő 200 gramm
Tiszta Méhpempő 200 gramm
33.600 Ft
23.990 Ft
Tiszta Méhpempő 100 gramm
Tiszta Méhpempő 100 gramm
16.800 Ft
14.990 Ft
Nyers Vegyesvirág virágpor
Nyers Vegyesvirág virágpor
2.800 Ft
2.800 Ft
*Vállasszon kiszerelést