Méhpempő és propolisz segíthet meggyógyulni a rákból?

 

Világszerte végzett kísérletek során, egymástól teljesen függetlenül működő tudós csoportok arra a következtetésre jutottak, hogy a méhpempő és a propolisz gátolják a tumorsejtek növekedését, áttételét, valamint a ráksejtek halálát idézik elő az egészséges sejtek károsítása nélkül...

A világszerte végzett kísérletek során megállapítást nyert, hogy a méhpempő és a propolisz bármilyen rákos sejt terjedésében, elpusztításában és a szervezet regenerálásában részt tudnak venni.

A Zágrábi Egyetemen végzett kísérletek alapján a kutatók megállapítása szerint a méhészeti termékek közül legkevésbé a méz segít a rák meggyógyításában. Azt tapasztalták, hogy amennyiben a méz fogyasztása a rákos sejtek kialakulása előtt történik, akkor a méz nagyban segít, hogy a rák ne tudjon kialakulni a szervezetben. Azonban, ha a méz fogyasztása már a rák kialakulása után történik, akkor segít ugyan a rák elleni küzdelemben, de ugyanakkor táplálja a másodlagos rák kialakulását. Tehát megelőzésre jó a méz fogyasztása, de a kialakult rákos megbetegedés kezelésében már nem tud megfelelően segíteni.

Ugyanakkor a méhpempővel és propolisszal végzett kísérletek során a méznél megállapítottak nem álltak fent. Teljesen mindegy volt, hogy rákos megbetegedés előtt vagy után történt a méhpempő vagy propolisz adagolása. Minden esetben a szervezetet segítette, ártalmas vagy másodlagosan káros hatások nélkül.

A kísérletek során azt tapasztalták, hogy a méhpempő vagy a propolisz hatására csökkent a daganat növekedése, valamint jelentősen növekedett a túlélési idő.

A kutatók szerint még nem világos, hogy a méhpempő és a propolisz hogyan hatnak a rákos sejtekre. Úgy vélik, hogy a bennük lévő anyagok a beteg sejtek öngyilkosságát okozzák, vagy közvetlen hatásai lehetnek, amelyek toxikusak a sejtekre, vagy amelyek segítik az immunrendszert a daganatok kialakulása elleni küzdelemben.

Dr. Nada Orsolic tanulmánya szerint a méhpempő vagy a propolisz bevitele előnyös lehet a rák és a másodlagos rákos megbetegedések megelőzése szempontjából.

Dr Emma Croager, az angliai Rákkutatási Intézet tudományos munkatársa elmondta: nem kétséges, hogy a méhészeti termékek hasznos tulajdonságokkal bírnak, és nagyon jó hatással vannak a szervezetünkre, további kísérletek folytatását szorgalmazva.

A méhpempőben és a propoliszban felfedezett rák megelőző és gyógyító hatások közül kiemelkedően fontos, talán a legfontosabb, hogy szemben az orvostudomány által generált gyógyszerekkel és terápiákkal (kemoterápia,sugárkezelés) a méhpempő és a propolisz csak célzottan hatnak, nem károsítják a szervezet egészséges sejtjeit.

Tekintettel arra, hogy mind a méhpempő, mind a propolisz az emberi szervezetre gyakorolt sokrétű hatásaik miatt a természet csodájának számítanak, a velük kapcsolatos kutatások és kísérletek napjainkban is zajlanak.

 

Felhasznált irodalom

  • Tamura T, Fuji A, Kuboyama N. Proceeding of the XXXth International Congress on Apiculture; Nagoya, Japan. Bucharest: Apimondia Publishing House; 1985. Effects of royal jelly on experimental transplantable tumours; pp. 474?477
  • Sudlina GF, Mirzoeva OK, Pushkareva MA, Korshunova GA, Sumbatyan NV, Varfolomeev SD. Caffeic acid phenethyl ester as a lipoxygenase inhibitor with antioxidant properties. FEBS Lett. 1993;329:21?24. [
  • Piantelli M, Maggiano N, Ricci R, Larocca LM, Cappelli A, Scambia G, et al. Tamoxifen and quercetin interact with type II estrogen binding sites and inhibit the growth of human melanoma cells. J Invest Dermatol. 1995;105:248?253.
  • Galati G, Teng S, Moridani MY, Chan TS, O'Brien PJ. Cancer chemoprevention and apoptosis mechanisms induced by dietary polyphenolics. Drug Metabol Drug Interact. 2000;17:311?349.
  • Reed JC. Mechanism of apoptosis. Am J Pathol. 2000;157:1415?1430.
  • Lee YJ, Liao PH, Chen WK, Yang CC. Preferential cytotoxicity of caffeic acid phenethyl ester analogues on oral cancer cells. Cancer Lett. 2000;153:51?56.
  • Luo J, Soh JW, Xing WQ, Mao Y, Matsuno T, Weinstein IB. PM-3, a benzo-gamma-pyran derivative isolated from propolis, inhibits growth of MCF-7 human breast cancer cells. Anticancer Res. 2001;21:1665?1671
  • Pietta PG, Gardana C, Pietta AM. Analytical methods for quality control of propolis. 2002;73:S7?20
  • Journal of the Science of Food and Agriculture (2004. dec.5).
  • Kuropatnicki AK, Szliszka E, Krol W. Historical aspects of propolis research in modern times. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:964149.
Vegyes Virágméz
Vegyes Virágméz
2.190 Ft
2.190 Ft
*Vállasszon kiszerelést
Méhpempő 200 gramm
Tiszta Méhpempő 200 gramm
33.600 Ft
23.990 Ft
Nyers Vegyesvirág virágpor
Nyers Vegyesvirág virágpor
2.800 Ft
2.800 Ft
*Vállasszon kiszerelést
Hársméz
Hársméz
2.690 Ft
2.690 Ft
*Vállasszon kiszerelést
Méhkenyér
Méhkenyér
12.990 Ft
12.990 Ft
*Vállasszon kiszerelést
Tiszta Méhpempő 100 gramm
Tiszta Méhpempő 100 gramm
16.800 Ft
14.990 Ft